“Блогосфера” на “Дневник” не допуска блогове с реклами в RSS

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 05.09.2008





    блогосфера блогове

    Блог агрегаторът “Блогосфера” на “Дневник”, чието мото е “Най-добрите български блогове на едно място”, има промяна в условията си за прием на нови блогове, както и в начина, по който ще третира старите си членове.

    Става дума за това, че до “Блогосфера” на “Дневник” няма да бъдат допускани блогове, които имат реклами в RSS фийда.

    Прилагам скрийншот:

    Блогосфера RSS реклами

    Текстът в скрийншота, към който ви насочвам, е:

    Да няма реклами в RSS емисията, която вашия блог ще задава към нас.

    Промяната в условията за прием на нови блогове в “Блогосфера” на “Дневник” със сигурност ще засегне малкото на брой смелчаци, които са се осмелили (или все още събират смелост) да рекламират чрез RSS емисията си (например чрез Adsense за RSS, но не само) в опитите си да издържат блоговете си по един или друг начин.

    С новото условие, което от “Блогосфера” на “Дневник” въвеждат излиза, че “най-добрите блогове” не са тези, които имат реклами в RSS емисията си, защото ако имат такива, те не могат да присъстват в блог-агрегатора.

    Съвсем отделен е въпросът, че рекламни послания могат да бъдат отправяни (отправяни са и вероятно ще бъдат отправяни) чрез “Блогосфера” посредством самото съдържание на текстовете в блоговете-участници. Съвсем не е задължително да се рекламира в RSS фийд, ако един блог си е наумил да рекламира и печели от каквото и да е било, или да рекламира безплатно.

    Ето няколко примера за директна реклама в страницата на “Блогосфера” на “Дневник” от последния ден, които бият на очи:

    • Реклама на предстоящ български форум (отправят се директни покани за записване в този форум, който е платен).
    • Прави се ревю на продукт (система за разплащания), чиято цел е да печели.
    • Споменават се множество имена на търговски марки.
    • Публикувани са снимки на различни потребителски продукти, които са в активна продажба.

    Всички тези примери са илюстрация на 100% реклама.

    Същевременно, “Блогосфера” на “Дневник” продължава практиката за монетизация на съдържанието, което се публикува на страниците й, с помощта на разнообразни рекламни похвати – пряка продажба на реклама и реклами от Adsense.

    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.




    Вижте и това:

    { 15 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

    1

    IcoThink 05.09.08 в 17:09

    Всеки си определя изискванията към потребителите

    2

    nickname778 05.09.08 в 17:09

    Ами в край сметка, ако всеки закачи по един адсенс отгоре и отдолу и отстрани на всяка публикация в блогосферата, ще стане голяма лудница.

    В крайна сметка негласният договор между теб да речем и блогосферата поне според мен е ” Ние ти даваме възможност да си популяризираш блога чрез нас, пък ние ще печелим от реклами.” И ти печелиш и те печелят. Ако ти се струва че те печелят повече от тебе от цялата тая работа, просто се махаш …

    3

    Надя 05.09.08 в 18:09

    Съгласна съм, всеки трябва да печели от едно съвместно сътрудничество, по един или друг начин. Това са техните условия – ако искаш – добре, ако не – пак добре.

    Всеки си преценява ползите и негативите.

    4

    Цветан Дичев 05.09.08 в 18:09

    … и това е най-доброто място за блогове в България?

    5

    Петър 05.09.08 в 18:09

    Мисля че е съвсем нормално да не искат да показват блогърски реклами в агрегатора си. Все пак това е агрегатор, не reader. И аз на тяхно място бих го направил. Мисля че не е проблем всеки блогър да си направи два rss потока, единия с реклами за читателите си и един чист, който да подава на Блогосфера.

    6

    Тодор Христов 05.09.08 в 18:09

    Цветан, наистина “Най-добрите български блогове” е доста условно понятие, което няма измерител, съответно няма как да разберем дали е вярно или не. Всеки ще го тълкува както си иска. :-)

    Личното ми мнение е, че в момента “Блогосфера” на “Дневник” не представя акуратно най-четените блогове. Но между “четени” и “добри” вероятно има разлика…

    IcoThink, Nickname778, Надя и Петър – следва ли тогава, че трябва да се тълкува, че ограничението да не се показват реклами в RSS емисията е от чисто естетически съображения, тъй като пряката (волна и неволна) реклама в блог-постове така или иначе процъфтява (по-горе приложих само няколко примера, от днес – директни рекламни съобщения, търговски марки, снимки на продукти и тяхното препоръчване), а и в самата “Блогосфера” на “Дневник” има достатъчно тяхна реклама – банер, Адсенс…

    7

    Ангел Кафазов 05.09.08 в 19:09

    Защо просто не изрежат рекламите от емисията или да изискват отделна емисия, която не съдържа реклами. Според мен, трябва да има възможност за избор дали да се виждат тези реклами или не.

    8

    voxy 05.09.08 в 19:09

    В AdSense има условие
    “Up to three ad units may be displayed on each page. ”
    което от Икономедиа няма как да контролират ако дадат възможност на всеки блогър да си пуска AdSense рекламите във фийда който се ползва от агрегатора им.
    Ако всеки си сложи реклами, агрегатора ще е непривлекателен

    9

    Тодор Христов 05.09.08 в 19:09

    Voxy много основателно споменава за Условията за ползване на Adsense и това е точно така!

    Същевременно, както казах и по-горе, не е задължително рекламите да са на Адсенс.

    Пример – човек поставя във футъра на RSS фийда реклама (текстов линк например), чрез плъгин, с която рекламира продукт, а линка отвежда към страницата на продукта (стока или услуга).

    10

    nickname778 05.09.08 в 19:09

    Не е само до естетика – както казах поне за мен ти от Блогосферата се очаква да получиш популярност на блога ти, а те печалба от реклами. Ако ти започнеш да показваш реклами на техният сайт, се получава сблъсък на интереси – има вероятност вместо на техните, да бъде кликнато на твоите реклами. Защо тогава Блогосфера да се занимава с агрегирането на блогове и каква печалба остава за тях ?
    Иначе печалбата, която можеш да си докараш от индиректна реклама, първо няма как да се установи и второ не навлизаш в тяхна територия – техните банери са единствените на сайта, а ти оттам нататък пиши за каквото душа ти иска.

    11

    Тодор Христов 05.09.08 в 20:09

    Nickname778: “Ако ти започнеш да показваш реклами на техният сайт, се получава сблъсък на интереси – има вероятност вместо на техните, да бъде кликнато на твоите реклами.”

    Но, Nickname778, няма логика да е така, защото в самата “Блогосфера” на “Дневник” има много изходящи линкове и част от тях също отклоняват читателите от кликове по рекламите на самата “Блогосфера”.

    И още – не става дума за Адсенс. Една реклама в RSS емисията може да е един или повече рекламни линка – към страници за стоки или услуги. И в момента има такива линкове на страницата на “Блогосфера”, само че не са във футъра, а в самия текст.

    12

    Манол Трендафилов 05.09.08 в 20:09

    Мисля, че адсенс рекламите не се появават ако не са в някакъв Reader. Възможно е да се направи отделен feed без реклами, но тези монополистки действия не са на добре. Ще си изградят лошо име в истинската Блогосфера ( а не агрегираната )

    13

    nickname778 05.09.08 в 20:09

    Според мен мотивацията текста “Да няма реклами в RSS емисията, която вашия блог ще задава към нас” да е сложен точно сега е поради простият факт, че от скоро в RSS емисията може да се слагат Adsense реклами и според мен това което не искат да видят от Блогосфера е 50 блога с по 3 adsense полета всеки и според мен са в правото си.

    Всичко останало е въпрос на интерпретация, но моята лична гледна точка на човек непишещ, а четящ блогосферата е че реклама във, по-средата и след постовете не трябва да има. Ако някой злоупотребява това си е негов проблем.

    Мисля си аз и друго : ако всеки е свободен да си пуска реклами под формата на линкчета, дали няма да се стигне до ситуация при която да се публикуват през 1 час постове без особено интересно съдържание, но с изобилно количество линкове към разни фирми?

    14

    Luxury Yachts 05.09.08 в 23:09

    Добре са го измислили. Много реклами станаха. То 90% от информацията в интернет е реклама. Това реди на всеки – рекламодатели, уеб мастъри и който още се сетите…

    15

    MacTeP 07.09.08 в 00:09

    @Luxury Yachts
    Нормално е да има реклами… някой от това се издържаме.

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.