Суперблог

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 28.11.2008





    От известно време насам не бях писал в Alabala.org, тъй като се подготвях за обучение по продажби за мой клиент. Открих, че тези 2 седмици, през които не съм поставял нов материал тук, ми дойдоха много добре, тъй като ме дистанцираха от ежедневното писане и ми дадоха възможност да събера и фокусирам мислите си.

    В резултат на тази пауза, събрах кураж да обявя нещо, за което мисля от няколко месеца насам и вече знам – ще пиша книга! При това, книга за блоговете, с работно заглавие “Суперблог”, в която ще опиша всички важни стъпки за създаването на популярен, посещаван и печеливш блог, при това блог на български език, в български условия.

    книга суперблог библиотека
    Снимка: Phil Moore, CC.

    В тази книга ще синтезирам моя неособено продължителен (само 2 години), но интензивен опит в българската блогосфера, опитвайки се да покрия абсолютно всички важни елементи по пътя на развитието на един блог – от концепцията за създаването му, през техническата реализация, неговия маркетинг и реалната му монетизация.

    Замислям да създам книгата си, като първоначално съставя и публикувам различните й части тук, в блога за блогове Alabala.org, под формата на статии. Това ще е бавен процес, тъй като главите на “Суперблог” се очаква да бъдат много (самата тема е достатъчно обширна). След като се съберат достатъчно глави, покриващи достатъчна част от темите, които искам да засегна, вероятно ще изготвя PDF файл, който ще публикувам за свободно сваляне.

    В “Суперблог” (и в предхождащите я материали в Alabala.org) ще споделя моя личен опит, както и ще насочвам с линкове към различни добри примери за развитие на блог. Ще се опитам да взема интервюта от някои блогъри, които познавам и за които знам, че поддържат известни и посещавани блогове. Естествено, ще разчитам и на вашите коментари, най-интересните и полезни от които смятам да публикувам в завършеното издание на “Суперблог”, с линкове към вашите блогове.

    В бъдещата ми книга няма да говоря много за личните блогове – те са нещо прекрасно като явление, но аз не вярвам, че те могат да се превърнат в суперблогове, с много редки изключения, потвърждаващи правилото. Ще акцентирам на създаването на тематични български блогове, които да се превърнат в лидери и марки в своите ниши. Ще засегна и темата за корпоративните блогове, доколкото те също попадат в категорията “тематични”, не “лични”.

    Книгата “Суперблог” няма да е предназначена за хората, които си мислят, че знаят всичко за блоговете и не е нужно да четат нещо повече за тях, още повече от мен. Тези хора вероятно имат страхотни и адски силно посещавани, популярни или печеливши блогове и едва ли аз ще съм човекът, от когото да почерпят 1-2 идеи.

    Но всички останали са добре дошли (със своите коментари, отношение и съпричастност) в процеса по създаване и сглобяване на тази книга.

    Ще се радвам и много, ако поредицата от материали, които стартирам в Alabala.org и които планирам да превърна в книга, насърчат някого да опита с блоговете, да се престраши да направи първата крачка, защото това може да се окаже едно страхотно ново начинание в неговия живот и защо не – кариера или бизнес. Още повече, че в “Суперблог” няма да говоря просто за блогове – такива всеки може да направи. Ще говоря за суперблогове – лидери и марки в своите ниши.

    Ето защо, не пропускайте да се запишете за RSS фийда на Alabala.org, ако все още не сте сторили това, в случай, че съм успял да ви заинтригувам с нещо.

    Все още нямам ясен план, по който да се движа в съставянето на “Суперблог”, но изготвянето му е въпрос на време (и неизбежно вече се заформя в главата ми). Не знам с каква честота ще мога да стартирам с публикациите тук, тъй като това зависи от свободното ми време, което трябва да жертвам за мислене, проучване, писане и редактиране, и което време най-вероятно ще трябва да открадна за сметка на семейните ми ангажименти, работата ми и времето ми за почивка.

    Животът ми дотук ме е убедил, че когато човек усеща, че иска да направи нещо, трябва да го направи – без да отлага много-много. Ето защо, всъщност се радвам, че направих малката пауза от 2 седмици в поддържането на Alabala.org, за да може идеята за книгата “Суперблог” да узрее в мен и да събера достатъчно решимост да започна да я реализирам на практика, без да протакам повече. Нещо като преход към следващото ниво.

    Това за мен няма да е първата книга, която ще “издавам”. Това обаче ще е първата ми книга в тази област (т.е., по темата за блоговете и по-специално – за суперблоговете). Вероятно, по пътя на създаване на “Суперблог”, ще ми хрумнат различни идеи за нейното по-добро изготвяне и оформление. Може би ще използвам и видео, не съм решил все още… Може би дори ще опитам да потърся спонсори, защо не, в лицето на по-напредничави български интернет компании… Ще видим…

    Нямам търпение да започна.

    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.




    Вижте и това:

    { 2 trackbacks }

    Ще пиша книга + avtorentacar
    11.28.08 at 22:11
    Книга за супер успешните блогове
    11.28.08 at 23:11

    { 47 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

    1

    Longanlon 28.11.08 в 16:11

    не лошо като идея

    ако не друго, безплатните книги винаги носят яко посещения или поне така се чува :)

    2

    Манол Трендафилов 28.11.08 в 16:11

    Давай Тодоре, с теб сме, ще помагам с каквото мога :)

    3

    Тодор Христов 28.11.08 в 17:11

    Благодаря, Лонганлон! Не знам за посещенията, честно казано не съм мислил за това, но така или иначе, ето удобна възможност да проверим тази теза.

    Благодаря, Манол! Ще оценя високо интересните и полезни коментари в материалите, които ще започна да помествам тук скоро.

    4

    Цветан Дичев 28.11.08 в 17:11

    Това се казва ентусиазъм. Браво! :)

    5

    Калоян К. Цветков 28.11.08 в 17:11

    Много хубава идея – успех!

    6

    Руми 28.11.08 в 18:11

    Тошко, супер идея :)

    7

    Белчо Христов 28.11.08 в 18:11

    Поздравления!

    8

    Александър Куртев 28.11.08 в 19:11

    Успех и от мен! Идеята е страхотна.

    9

    Тодор Христов 28.11.08 в 19:11

    Благодаря на всички за насърчението и моралната подкрепа!

    10

    Уеб дизайнер блогва 28.11.08 в 19:11

    Много добра идея! Сигурен съм, че материали можеш да намериш много, а и от собствения си опит като блогър, който съвсем не е малък за България. Успех!

    11

    Иво Иванов 28.11.08 в 19:11

    Браво Тошко, поздравления за добрата идея! Сигурен съм, че ще пожъне успех, защото едно подобно четиво ще е полезно на много хора.

    12

    Миглен 28.11.08 в 20:11

    Супер идея, и аз се зачудих каде изчезна и що не пишеш а то е за добро ;)

    13

    Тодор Христов 28.11.08 в 21:11

    Благодаря ви, хора! :-)

    14

    Преслав Ганев 28.11.08 в 21:11

    Идеята е наистина много готина!

    Представям си – систематизиран и подреден в един pdf статиите за блогове на блога alabala – това е нещо, което с голямо удоволствие бих чел!

    15

    Момчил 28.11.08 в 21:11

    С риск да се повторя…. идеята е страхотна…. стискам палци всичко да е наред и да нямаш проблеми при създаването на книгата!
    А това, че ще се предлага за безплатно сваляне (до колкото разбрах) е наистина нещо похвално!!!
    Браво и отново успех!

    16

    Момчил 28.11.08 в 21:11

    П.П // Като се има в предвид, че при търсене на “Суперблог” в G. вече си на първа позиция….
    добре, добре……
    :) ))

    17

    Тодор Христов 28.11.08 в 21:11

    Благодаря, Преслав!

    Момчил, благодаря! Да, планирам да е за безплатно сваляне, така или иначе статиите ще са поместени и тук, в Alabala.org.

    18

    Тодор Христов 28.11.08 в 21:11

    Ще ми помогнете ли с глас в Svejo.net, моля? Тази статия се оказа поставена там, не виждам причина, да не опитаме да я промотираме.

    19

    Георги Фурнаджиев 28.11.08 в 21:11

    “Замислям да създам книгата си, като първоначално съставя и публикувам различните й части тук, в блога за блогове Alabala.org, под формата на статии. Това ще е бавен процес …”

    Е това е най ценното в цялата идея!!! Като осмислиш в дълбочина feedback-a, въпросите и дискусиите, които ще се получат след всяка част и ги отразиш в окончателния вариант на книгата ще се получи нещо наистина добро.

    Защо казвам “Като … ще …” вместо “Ако … тогава …”? Знам, че ще стане така – интуиция ;)

    Ще следим внимателно, ще помагаме, доколкото можем и ще стискаме и четирите палеца. :) Успех!!!

    20

    Тодор Христов 28.11.08 в 21:11

    О да, именно. Крайният продукт вероятно няма да отразява 1:1 самите статии, освен това някои теми могат да търпят развитие, и затова, живот и здраве, вероятно ще се налага известен ъпдейт, веднъж след като първата финална версия види бял свят.

    Но дотогава има време! Благодаря за моралната подкрепа!

    21

    Майк Рам 28.11.08 в 22:11

    Крайно време беше! А и кой друг, освен теб, би имал правото да напише подобна книга? Давай, с теб съм!

    22

    Тодор Христов 28.11.08 в 22:11

    Еее, Майк, караш ме да се чувствам малко неудобно така :-) Блогъри много, всеки може да опита, стига да реши.

    Благодаря ти за подкрепата!

    23

    Стоян Станев 28.11.08 в 22:11

    Още една чудесна новина за блогърите в България от блога за блогове Алабала… информационната агенция за блогърски новини и събития. :)
    Книга със заглавие “Суперблог” е супер идея, стискам палци и се надявам всички блогъри да помагат за по-качествен краен резултат с коментарите и съпричастността си към идеята.
    Щом си казал, че ще я напишеш, значи ще я напишеш – слагам печата “Обещано” , а след печата “Изпълнено” вече няма да се чудя как да направя супер успешен блог ;)
    Смело напред! Аз ще съм наоколо

    24

    Мартин 28.11.08 в 23:11

    Поздравления за идеята, ако имаш нужда от помощ с радост ще се отзова.

    25

    Хороскоп 29.11.08 в 01:11

    Успех с книгата и много, много нови посетители :)

    26

    Станислав Точев 29.11.08 в 02:11

    Тошко, нищо няма да излезе от тая работа :)

    Има едно хубаво, доказано правило – ако една идея не изглежда на околните напълно смахната, значи няма достатъчно потенциал за печалба. А тази идея се приема прекалено положително от публиката!

    Шегувам се разбира се, но след толкова възклицания трябва да има нещо за баланс. Иначе Майк общо взето е прав :)

    27

    GaN 29.11.08 в 02:11

    И според мен ти си човекът, който би се справил добре с една такава задача. Затова ти пожелавам успех! И нали си даваш сметка, че със създаването на една подобна книга ти реално ще създадеш нов етап в развитието и осмислянето на блоговете в България :) Затова те моля (не че няма да го направиш) да се отнесеш крайно, ама крайно сериозно, защото ще повлияеш стабилно върху цяла една достатъчно динамична сфера.

    П.С. Дано да си ме разбрал правилно, че някой път не намирам думи да се изразя правилно :)

    28

    Кунчо Узунов 29.11.08 в 03:11

    Давай Тодоре! Захващай се да пишеш. Аз нямам блог. Искам да си направя. Задавам въпроси. Отговаряй стъпка по стъпка.. 1. Как во е блога? 2. За какво служи?. 3. Как да започна стъпка по стъпка за да направя това което искам. А знам ли какво точно искам? Може би от тук да започнеш. Е като за всеки начинаещ. Не е срамно да питаш нали? Ще приема и критики към въпросите. Нали става въпрос за книга/ наръчник на потребителя/. Мисля, че с въпроси които ще ти бъдат задавани ще съумееш да структурираш книгата си. Успех! Чакам началото.

    29

    Тодор Христов 29.11.08 в 07:11

    Благодаря, Стоян, Мартин, Хороскоп!

    Станислав, работата е там, че не планирам печалба, така че може и да съм на прав път. :)

    GaN, мисля, че те разбирам добре. :-)

    Кунчо, благодаря! Въпрос като “А знам ли какво искам?” е един от най-важните въпроси, определено! Той ще се разглежда още в началото, няма как.

    30

    Ангел Грънчаров 29.11.08 в 11:11

    Желая и аз успех, идеята ти е изключително ценна! Ако пък са ти необходими консултации – философски, психологически, философско-психологически – на разположение съм! :-)

    31

    Ангел 29.11.08 в 11:11

    Тодоре пожелавам ти успех с книгата!

    32

    Dreams' Hall - за вкуса към живота 29.11.08 в 12:11

    Успех, определено ще има интерес. Хубаво е да включиш и примери от наличните в момента бг блогове – както похвални, така и критични. :)

    33

    Станислав Точев 29.11.08 в 12:11

    След философско-психологическата вметка на Ангел и аз нещо се настоих философско-психологически, та ще взема да напиша още два реда :)

    Сигурно знаеш, има едни да ги наречем философско-психологически концепции, според които не е нужно да планираш, даже е вредно :) Достатъчно е да формулираш ясна цел. Ти нещо такова си свършил точно преди един месец :)

    34

    Тодор Христов 29.11.08 в 13:11

    Благодаря за всички нови коментари и разбира се – благодаря на хората, които са ги отправили.

    Мисля, че се досещам какво се влага в понятието “философско-психологически консултации”, което г-н Ангел Грънчаров използва. Възможно е да има и такива нюанси в някои от материалите, тъй като психологическата подготовка и настройка за блогване у нас е важен елемент.

    Dream’s Hall, най-вероятно ще се придържам към положителните примери. Що се отнася до критичните, откровено казано, не съм решил за себе си дали да изповядвам подобен подход, но без съмнение, ще насочвам към грешки – както мои лични, така и типични грешки, които се срещат често в блоговете.

    Станислав, да, целта е много важна, но планирането също е много важно. Даже смятам, че това е една от най-важните части в блогоделото.

    35

    Иван Пидов 30.11.08 в 00:11

    Успех! Наистина много добра идея. И безплатна и платена ще я четем, нали се водим уебмастъри люде, все ще можем да отделим някой друг лев за книгата.

    П.С.
    Сега чакаме oggin или кулинара да ни зарадват със SEO книжле ;P

    36

    Дани 30.11.08 в 15:11

    Поздравления, нямам търпение да видя крайния продукт. Прав си за личните блогове, но ако не печалба, поне първоначално се трупа опит в писането и пътя , по който да откриеш себе си (т.е какъв да ти е тематичния блог) Аз вече имам идея и за тематичен блог, но все още изчаквам с реализацията, понеже обмислям да вложа доста повече време, енергия , понеже блога ще е на английски.

    Всъщност кога започваш да пишеш?

    37

    Тодор Христов 30.11.08 в 16:11

    Дани, би следвало да е скоро.

    38

    Gr8 01.12.08 в 11:12

    Успех!!!

    39

    Стефан Русев 01.12.08 в 11:12

    Супер интересна и готина идея.
    Поздравления.

    Харесва ми това, че ще се концентрираш не върху личните блогове, върху “тематични български блогове, които да се превърнат в лидери и марки в своите ниши. Ще засегна и темата за корпоративните блогове,”.

    Аз отдавна имам идея и желание да направя корпоративен блог на фирмата, в която работя и постоянно ровя в нета за това “как стават нещата”. Моято идеяе за блог за интериорно проектиране, но не просто странни проектти от цял свят, а полезен за хората, защото това е доста неясно понятие.

    Така, че аз с огромен интерес ще очаквам това я труд в тази насока.
    Ако мога да бъда полезен с нещо съм насреща.

    Успех.

    40

    Тодор Христов 01.12.08 в 11:12

    Благодаря и на GR8 и Стефан Русев! Вчера вечерта започнах със съставянето на план на съдържанието, все още не съм завършил, но вече се очертаха първоначалните материали.

    41

    Ицо 11.12.08 в 00:12

    Чудесна идея! Чакам книгата с нетърпение!!!

    42

    Лъчезар П. Томов 18.02.09 в 18:02

    А какво ще кажете за темата “Логически Заблуди” (logical fallacies)? :)

    43

    sofia 23.02.09 в 12:02

    Привестствям идеята ви.печалбата е това да привлечеш хора и единомишленици

    44

    Стоян Станев 14.03.09 в 11:03

    Тошко, вчера се сетих за чудесната ти идея да пишеш книга за Блогове и че скоро не съм чувал новини за нея, нищо не казваш ;) Върви ли писането? Ако имаш нужда от мнения и “рецензии” съм насреща

    45

    sofia 14.03.09 в 20:03

    Привет и от мене.Пак ви подкрепям

    46

    Неда 24.11.09 в 16:11

    Поздравления за добрата идея!

    47

    jivko 03.05.10 в 15:05

    Като идея е добре но дали ще има печлба от това малко ме съмнява

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.