Тайният план на Google?

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 08.12.2008





    На този видео клип се натъкнах преди малко благодарение на един коментар в Mashable, където ставаше дума за плана на Google за световна доминация. Направен в началото на 2024г., т.е. преди почти 2 години, клипът днес ми се стори особено актуален:

    Спомням си как преди време, когато съставих една статия с представяне на Gmail, един читател коментира, че Google сканирали е-мейлите ни, за да поставят реклами. Това вероятно е било проблем за този читател, за да го сподели.

    Както става ясно от видео клипа по-горе, поставянето на реклами не е принципен проблем (лично за мен никога не е бил какъвто и да е било проблем – в крайна сметка ползвам безплатно чудесна уеб-базирана електронна поща), но на дневен ред от доста време насам излизат въпроси и тревоги на различни хора, свързани с защитата на личните данни и информация, които оставяме съзнателно или несъзнателно с присъствието си в интернет.

    Вчера коментирахме с Огнян Младенов за текущото състояние на Google и за това, че в резултат на финансовата и кредитна криза акциите на Google са намалили значително стойността си и че има вероятност да започнат да затварят услуги, или да направят платени някои услуги.

    Аз лично не следя Google отблизо като финансово състояние, корпоративно или продуктово развитие, но от данните и впечатленията, с които разполагам смятам, че Google нямат основание да се тревожат от финансовата криза.

    Да, вероятно и при тях съкращенията и оптимизациите са неизбежни, възможно е да преосмислят бизнес модела си и да внесат нужните корекции, но освен ако не допуснат някаква кардинална, невероятно груба грешка, поне засега това е компанията с най-силни позиции и потенциал за развитие в областите, в които се развива. И нещо повече – опитва се да навлиза в нови и много сериозни области.

    В този ред на мисли, ето презентацията за плана на Google за световна доминация, публикуван както в Slideshare, така и в TechCrunch и Mashable:

    Или, според презентацията, финансовата криза не би следвало да свали на колене този гигант, на фона на портфолиото от услуги и големия пазарен дял в интернет рекламата. А ако навържем нещата, описани във видео филма и в презентацията, какво излиза – че Google и в момента са навсякъде и продължават да пипат здраво.

    Това тревожи ли ви по някакъв начин? И още: Вярвате ли в слогана на Google – “Don’t Be Evil”?

    Моят личен отговор, поне засега, е:

    “Не, доминацията на Google не ме тревожи сериозно. Нормално е всяка частна компания да се стреми да увеличава позициите си по всички фронтове, в които оперира. За подобно нещо никой не може да се сърди на Google, би било нелепо да им се иска сметка, при условие, че фирмата просто си гони целите и успява.

    Но имам едно неясно вътрешно чувство, че монополът на Google в един момент ще започне да влияе по-силно, отколкото е необходимо. Все още не мога да дефинирам това чувство точно, но нека кажем така – бих се радвал, ако потребителите имат повече боеспособни алтернативи.”

    Какво мислите вие?

    P.S. Този пост е малко встрани от темата за блоговете, но тъй като въпросът за Google – една от най-проспериращите фирми в света ме интересува, като активен нейн потребител, партньор и реален клиент, ще се радвам да узная различни гледни точки.

    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.




    Вижте и това:
    • Google пусна Lively През следващите дни и седмици вероятно ще се говори много за това - Google пусна Lively - социалната...
    • Нови възможности в Gmail от Google Labs Видяхте ли новите възможности, които дава Gmail чрез експерименталната програма на Google Labs? Ако ...
    • Adsense в е-мейл Преди няколко дни, след като направих миграцията от Feedburner към Google акаунт за управление на RS...
    • Blog Action Day 2024 Измина една година от инициативата Blog Action Day 2024 и ето че вече е обявена кампанията Blog Acti...
    • Интересни резултати в Google по “бизнес” Може би знаете, а може би не знаете, но в Google.bg по думата "бизнес" излизат над 100 милиона резул...

    { 1 trackback }

    Двата основни метода за успех в мрежите за споделяне на линкове — Креативен.ком
    01.25.09 at 23:01

    { 13 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

    1

    Milko D. Georgiev 08.12.08 в 12:12

    Всяка компания в положение да диктува правила на един доста важен пазар е опасна. За това и същесъвуват органи, които регулират пазарите, защото не можеш да разчиташ на добрата воля на компанията да се самоограничава и саморегулира. Историята познава множество болезнени примери, от телекомите, през нефтените компании, до фармацевтичните гиганти.
    Що се отнася до финансовото състояние на Гугъл, не им берете грижа. Пазарната им капитализация, както на множество други компании, не влияе особено върху оперативната им работа, защото те не разчитат на вторичен пазар за финансиране. И Гугъл и Апъл (ъх, кога ли ще се научат да го произнасят правилно) са изключително в добро финансово състояние, печеливши и най-вече зловещо подценени на борсовия пазар, в следствие от кризата.
    Ако нещо може да накара Гугъл да са по-гъвкави, то това е конкуренцията. А такава, все още, иновационно погледнато няма. Но и Майксрософт нямаха особена конкуренция в края на 90те и началото на ’00. Всичко се променя и следващия огромен иновационен пробив не е далеч.

    2

    Longanlon 08.12.08 в 13:12

    хехе, клипчето е издържано във визията, музиката и езика на началото на филма Resident Evil :)

    3

    Ivo Ivanov 08.12.08 в 13:12

    на мен по-скоро ми напомня на Zeitgeist :)

    4

    Longanlon 08.12.08 в 15:12

    на мен не ми “напомня”, направо е същото като resident evil, където в началото разказват за корпорация Umbrella – думите на места са почти същите, даже гласът на разказвача

    5

    Тодор Христов 08.12.08 в 15:12

    Не съм гледал филма, но явно е търсена прилика, за да стане “хитро”.

    Какво мислиш иначе по темата – за Google?

    6

    Longanlon 08.12.08 в 18:12

    Aми не знам доколко т.н. “световна криза” ще засегне компанията. Все пак не мисля, че ще направят някои услуги платени – може би, ако изобщо ще правят нещо, ще се опитат да предоставят нови платени услуги като допълнения на старите безплатни (като гугъл ърт-про).

    7

    voxy 08.12.08 в 19:12

    Въпросът накрая Does Google really worry about our privacy? може да се постави и така Does Anyone really worry about our privacy?, и с това се обезсмислят всичките локуми разтегнати за Google и добре направеното клипче, а на потребителите изобщо пука ли им, аман с тези топсекретни идиотщини

    8

    Тодор Христов 08.12.08 в 19:12

    Voxy, съжалявам, но нищо не разбрах. :-) Поясни се, моля.

    9

    Отслабване 09.12.08 в 03:12

    Според мен Гугъл няма какво да чертае планове да доминира света в интернет, няма конспирация, няма нищо. Това просто е факт. Работата е отдавна свършена. Има два варианта за реакция – или ставаш по-добър от тях (за което леко си закъснял), или хващаш гората, където има много “прайвъси”.

    10

    Иван Иванчев 09.12.08 в 17:12

    Не съм много сигурен, че Гугъл не изпитва финансови затруднения.

    Ето и един интересен материал относто политиката им за управление на персонала в условията на криза :)

    http://internet.cnews.ru/news/top/index.shtml?2008/11/25/329121
    http://www.webguild.org/2008/11/google-layoffs-10000-workers-affected.html

    11

    Тодор Христов 09.12.08 в 19:12

    О да, съкращенията бяха обявени. От първата статия виждам, че са пострадали доста служители от отдела по “Човешки ресурси”. :-)

    За съжаление, вторият линк не се отваря при мен.

    12

    Марио Пешев 10.12.08 в 17:12

    Винаги съм бил против монопола като цяло, както и съм бягал от еднолично адаптиране към една единствена марка/компания. Въпреки това използвам голям набор от услугите на Google вече години наред.
    Колкото до подслушването или следенето на информацията – проблемът ми с конфиденциалността е от хора, които имат пряк контакт с мен или изгода да получат личните ми данни. В повечето случаи както Google, така и други големи корпорации (нали Facebook беше на ЦРУ?), че и наскоро нашумялата криза с подслушването не ме притесняват толкова – това е просто един огромен набор статистическа информация, която се събира и преоценява. Нямам какво да крия (нелегален бизнес или нещо друго на черно), така че това не ме безпокои. Докато някой близък, който е докопал личната ми информация, може да действа в огромен ущърб спрямо мен :)

    13

    Gothika_47 10.12.08 в 17:12

    Клипчето е направено супер добре!Жалко, че няма субтитри, но мисля да се заема с това за да видим какво мислях хората от Vbox7 ;)

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.