Мигрирахте ли към Google акаунт за Feedburner?

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 12.02.2009





    Много хора ползват безплатната услуга на Feedburner за управление на RSS абонатната база на блога си. Но вероятно не всички все още са направили задължителната миграция към Google акаунт за Feedburner абонатите си, съдейки по съвсем бегли наблюдения тук и там по българските блогове.

    Ако все още не сте узнали – Feedburner правят мащабна миграция на всички акаунти, като до 28 Февруари 2024 миграцията трябва да завърши. След тази дата всички акаунти, които не са мигрирали към Google, ще дават едни или други грешки в емисиите.

    За целта, ако изпозлвате Feedburner, но все още не сте мигрирали акаунта си, не отлагайте! Посетете акаунта си във Feedburner още сега и открийте линка за миграция (най-горе в екрана). Много е вероятно с влизането ви в акаунта да ви излезе специален нов екран, който да ви подкани да мигрирате.

    Самата миграция е решена лесно като процес, в 3 стъпки. Хората с повечко RSS абонати вероятно ще трябва да изчакат известно време, докато миграцията завърши.

    По принцип, от Feedburner предупреждават, че до 72 часа след миграцията е възможно да забележите очевиден спад в брояча на RSS абонатите си. След този срок (някъде се цитира, че може да продължи и по-дълго), абонатите би следвало да се възстановят изцяло, по брояч.

    Лично при мен, миграцията не мина никак леко. Оказа се, че някакъв технически проблем я спира и над 5000 абоната в акаунта ми бяха под угроза.

    Близо 2 седмици чаках реакция от екипа на Feedburner, като не бях само аз, ами и още десетки хора, които поставихме питанията си в групата на Feedburner в Google Groups (не използвайте форума на Feedburner – той отдавна е затворен за нови теми). Ако имате някакви проблеми – пишете им по-бързо, но не очаквайте някой да ви отговори персонално – при мен поне не стана така.

    След като от Feedburner оправиха техническия проблем, трите стъпки за мигриране към Google акаунт ми отнеха 20 секунди, след което изчаках още половин час за преместване на всички RSS абонати от стария акаунт в новия. На всичкото отгоре, не регистрирах никакъв спад в брояча на Feedburner.

    Наложи се да направя ръчни корекции в URL на RSS емисията, за всички блогове поотделно. Промените се изразиха в:

    • Промяна на URL на RSS емисията – фийдовете, които бяха от типа http://feeds.feedbuirner.com/alabala стават http://feeds2.feedburner.com/alabala. Тоест, добавя се “2″ след “feeds”.
    • Промяна на URL за RSS абонатите по е-мейл – има ново URL, което трябва да вземете от новия си акаунт.
    • Редактиране на RSS емисията в плъгина Feedsmith за WordPress.

    И така за всички 6-7 блога, навсякъде, където имах упоменати RSS емисии – в сайдбарове, иконки за абонамент, форми за абонамент с е-мейл, броячи, под статии и др. Отне ми 2 часа.

    И така, 28 Февруари наближава, ако ползвате Feedburner и все още не сте мигрирали към Google акаунт – сега е времето!

    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.




    Вижте и това:

    { 3 trackbacks }

    Adsense в е-мейл
    02.13.09 at 10:02
    4000 RSS абоната!
    08.20.09 at 09:08
    Feedburner сигурно е полудял – броячът показва 6004!
    01.07.11 at 12:01

    { 13 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

    1

    Васил Тошков 12.02.09 в 12:02

    За мен цялата тази глупост доведе до това, че се отказах напълно от услугите на Feedburner. Чудя се, защо им трябваше да сменят адресите на хранилките? Скоро ще решат да махнат и думата “feedburner” от тях и познайте – отново редирект, този път към google.com. А ако искаш да слагаш реклами – пак редирект.

    Затова, 28 Февруари за мен е крайният срок да се откажете от услугата и да си направите редирект към оригиналния feed. Новините вече не ми се забавят от feedburner и статиите ми започват да се коментират от много по-рано. Просто не си заслужава, за да си знам броя на читателите.

    2

    Longanlon 12.02.09 в 12:02

    аз го направих, сичко е на 6

    3

    Огнян Младенов 12.02.09 в 12:02

    А как се справи с MyBrand ? Моят проработи едва вчера – точно 3 седмици след преместването

    4

    Цветан Дичев 12.02.09 в 12:02

    И аз го направих преди няколко дни. Имаше малък спад, но всичко като цяло е ОК.

    5

    Тодор Христов 12.02.09 в 12:02

    Оги, аз не съм с MyBrand.

    Васил, моите новини излизат в RSS четец до 5 минути след публикацията им. По е-мейл – 1 път дневно, да, забавяне има, защото публикуваме повече от 1 материал дневно и както и да нагласявам часа за излъчване на RSS емисията, няма как да го наместя да е винаги актуално.

    За рекламите – редирект не се изисква, поне при мен всичко се редиректна автоматично веднъж след като мигрирах. Но и аз им бях ядосан, защото след 2 седмици чакане да ми оправят проблема с миграцията, вече бях започнал да се тревожа сериозно какво става.

    Ей сега само, преди няма и 10 минути, бюлетинът по е-мейл се разпространи за втори път за деня, в нетипично за него време. :-)

    6

    Свилен Иванов 12.02.09 в 12:02

    Преди два дни и аз се преместих, но при мен нямаше проблеми. Не съм сменял адресите от feeds на feeds2, защото забелязах, че се пренасочват – дано не е задължително. Спад също не забелязах. Старият брояч показва толкова, колкото си бяха долу/горе и преди. В Clicky-то обаче, от както го преместих читателите стоят на 0 …

    7

    Тодор Христов 12.02.09 в 12:02

    Свилен, старите абонати се пренасочват със сигурност, но аз се подсигурих (мисля, че бяха писали и в акаунта ми във Feedburner или в някакъв техен Help, че стига да искаме, можем да го сторим), като смених URL на емисията, за хората, които живот и здраве ще се абонират оттук нататък. Смених и кодовете на броячите, също.

    В Clicky и аз от 1 ден съм занулен, преди това не бях близо 3-4 дни след миграцията.

    8

    Тодор Христов 12.02.09 в 13:02

    Хоп, ето че чак след няколко дни загубих 2500 RSS абоната, по брояча на Feedburner за NovaVizia.com :-) Току що се актуализираха данните.

    9

    Манол Трендафилов 12.02.09 в 13:02

    Аз се бях регистрирал още отначало на към feedburner-a на G. Нямам проблеми засега с feed-овете, трябва да ги сменя вероятно, защото сочат към feedproxy.google.com

    10

    Тодор Христов 12.02.09 в 13:02

    Те пак от feedproxy дърпат Adsense за RSS и в момента, но за най-сигурно ги смени – най-малкото няма да изгубиш, мисля.

    11

    Радослав Станков 12.02.09 в 14:02

    То и аз мигрирах вече, в началото малко шоково в първите дни имах 0 абонати но после се оправиха нещата. Обаче така и не ми стана ясно защо правят такова нещо.

    12

    napster 13.02.09 в 09:02

    Да направих го и аз. Много е добре всичко.

    13

    Gothika_47 06.03.09 в 15:03

    Незнайно защо още първия път като се регистрирах браузъра ми се бъгна и сега съм регнат само в Гоогле акаунта си и не ми дава да влезна в feedburner освен ако не съм в feedburner.google.com.Мисля, че съм си спестил всичкото това кликане :]

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


    9 + = thirteen