Wibiya.com: Интерактивни блог възможности

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 18.07.2009





    Wibiya.com Интерактивен тулбарОт днес тествам нов тулбар в блога за мениджмънт и бизнес NovaVizia.com – тулбарът на Wibiya.com. Ако днес или в близките дни влезете в NovaVizia.com, ще видите тулбара в действие, в долната част на екрана.

    Wibiya.com дава на блогърите разнообразни и интерактивни възможности, без да се изискват каквито и да е било програмистки умения. Инсталацията на тулбара на Wibiya.com става за 1-2 минути, а услугата е безплатна.

    Какви са по-конкретно възможностите на тулбара на Wibiya.com:

    • Вградена търсачка. Може да търси в самия блог (това е по-добрата функция) или в Google (имайте предвид, че става дума за Google.com, не Google.bg).
    • Брандиране на тулбара с личен фавикон 16×16 пиксела (по желание).
    • Автоматичен преводач на съдържанието на 11 чужди езика, сред които английски, руски, китайски, японси, немски, френски, италиански и др.
    • Бърз достъп до последните 10 статии в блога с натискане на бутон (извлича RSS емисията на блога с последните 10 блог поста и снимка към всеки един от тях) – полезна функция, която замества изискващия място във всеки сайдбар Widget за т.нар. Recent Posts (Последни постове).
    • Бутонче тип “Късметче” за показване на произволен (случаен) пост (по мои наблюдения показва измежду последните 10 блог поста).
    • Иконка за абонамент за RSS емисията на блога – хубав момент, доколкото може да насърчи някой и друг читател да стане RSS абонат с четец.
    • Бутон за бързо споделяне на блог статия в социални мрежи като Facebook, Twitter, Delicious, Stumble Upon, Digg, FriendFeed, MySpace и др.
    • Вградена Facebook Connect опция и създаване на Facebook общност около блога, с възможност за обмен на съобщения между членовете на общността и актуализиране на личния Facebook статус.
    • Бутон за споделяне на блог статии в Twitter и бърз достъп до Twitter акаунт и Twitter Search.
    • Опция за Blog Notification – съобщение, което излиза долу вдясно на екрана на всеки посетител на блога с инсталиран тулбар на Wibiya.com. Съобщенията могат да се сменят, кирилицата се поддържа без проблеми. Интересното е, че може да се постави линк в това съобщение – рекламен, линк към RSS емисия или произволна уеб страница.
    • Най-вдясно – опция за скриване на тулбара. Традиционно той е разположен по цялата дължина на екрана, долу във всяка страница, но чрез бутончето за скриване целият хоризонтален тулбар се трансформира в малка дискретна лента долу вдясно на екрана.
    • Достъп до Flickr албуми.
    • Игри (над 12 500 вида, които могат да увеличат престоя на потребителите в сайта).

    Тулбарът на Wibiya.com се инсталира лесно – малък код се поставя преди затварящия body таг. За да получите достъп до вашия персонален код обаче трябва да кандидатствате в сайта Wibiya.com, тъй като в момента те са в затворена бета версия. Аз го направих, като очаквах да получа одобрение неизвестно кога в бъдещето, но ми активираха акаунта след няма и 1 час.

    Това, което прочетох за Wibiya.com ме кара да се надявам, че тулбарът ще търпи развитие. Разработчиците твърдят, че работят паралелно по различни нововъведения, като надеждата ми е едно от тях да е интеграция на Google Friend Connect. Това би било далеч по-добрия вариант, вместо неособено ефикасния (и малко недодялан) самостоятелен Social Bar на Google Friend Connect, за който писах преди време и който тествах около месец в NovaVizia.com.

    Тулбарът на Wibiya.com е достъпен за инсталиране в обширна цветова гама (според цветовете на всеки блог и вкусовете на всеки блогър), а различните бутони могат да се поставят или премахват от толбара по избор.

    Нещо много интересно – в административния панел на Wibiya.com всеки може да разглежда подробна статистика – колко допълнителни страници са разгледани с помощта на тулбара, колко души са се абонирали с RSS през тулбара, колко са преведените страници през тулбара, броя на търсенията, обмена на информация във Facebook общността към блога и др.

    Планирам да експериментирам известно време с тулбара на Wibiya.com, като се надявам да донесе ползи на блога ми под формата на по-интегрирана комуникация с читатели, засилено споделяне на статии в социалните мрежи и др. Ще следя с интерес и новостите, които екипът на Wibiya.com ще пуска в бъдеще.

    Ето още един път линк към тулбара на Wibiya.com. Ако имате някакви наблюдения или дори първоначални впечатления за този тулбар, можете да ги споделите по-долу в коментарите.

    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.




    Вижте и това:

    { 2 trackbacks }

    Wibiya на английски език в ‘Дневникът на един Gregg’ | Дневникът на един Gregg
    08.08.09 at 22:08
    Статистика на тулбара на Wibiya.com (7 седмици по-късно)
    09.09.09 at 16:09

    { 27 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

    1

    Longanlon 18.07.09 в 18:07

    на пръв поглед – изключително дразнещ. отгоре тулбар, отдолу тулбар, мърдащи рекламки в дясно… то за четене останаха 10 см. от Нова визия…

    на втори поглед – полезен, с много функции… но хората, особено редовните посетители, са в сайта за да четат съдържанието, не да цъкат тук и там из усложнен интерфейс

    тва е моето мнение като обикновен юзър де

    2

    Тодор Христов 18.07.09 в 18:07

    Ако си с 10 инчов монитор, може и малко да ти се струва останалото място наистина. :-)

    3

    Ивелина Атанасова 18.07.09 в 19:07

    Ами да ти кажа на мен ми харесва – има си всичко за една добра оптимизация и споделяне на статиите!

    4

    Никола Овчарски 18.07.09 в 22:07

    Харесва ми, ще го пробвам

    5

    Георги Календеров 19.07.09 в 07:07

    И аз кандидатствах. Ще споделя опита си. Дано да сработи!

    6

    Dror ceder 19.07.09 в 11:07

    Thanks for the feedback.

    This week will release a Russian version of the toolbar.

    7

    Димитър Цонев 19.07.09 в 13:07

    Ползвам Wibia toolbar oт 25 юни и продължавам да го намирам за полезен.

    8

    Димитър Николов 19.07.09 в 15:07

    Също както Петър мисля, че е един излишен елемент, който затормозява четенето и привлича вниманието далеч от съдържанието.

    Като блогър оценявам функционалността на този панел, но като обикновен посетител, търсещ нова статия за четене, не ми харесва.

    9

    Тодор Христов 19.07.09 в 21:07

    Hi Drod,

    Thanks for your comment!

    Actually, we all blog from Bulgaria, not from Russia. Is a Bulgarian version scheduled for Wibiya in the near future?

    10

    Тодор Христов 19.07.09 в 21:07

    @Димитър Цонев – какви са най-общо впечатленията ти от тулбара на Wibiya.com – имаш опит вече 1 месец.

    11

    Dror Ceder 19.07.09 в 22:07

    Hi Todor,

    I am truly sorry for confusing Bulgarian with Russian.

    We don’t have a Bulgarian translation but we opened a wiki where people can help us translate the toolbar.

    If you are able to help us translate the words into Bulgarian in the next two days then we would release it with all the other languages.

    Here is the Wiki : http://wibiya.pbworks.com

    By the way what you see know of the Wibiya service is just the tip of the iceberg, there is a lot to wait for.

    Many thanks

    12

    Календеров 19.07.09 в 22:07

    Инсталирах го бе! Работи като часовник! Всъщност – да ви се похваля, това ми беше първият инсталиран плъгин в живота. Дори и тулбара да не свърши никаква работа, вече гледам с други очи на блога си и съм ви благодарен!

    13

    Dror Ceder 19.07.09 в 22:07

    Благодарности!

    Помогнете ни да преведат на български Wibiya в http://wibiya.pbworks.com

    14

    Тодор Христов 19.07.09 в 23:07

    Dror, I’ve just sent you a request.

    15

    Тодор Христов 19.07.09 в 23:07

    Календеров, честито! Първият път винаги се помни! :-)

    16

    Календеров 21.07.09 в 00:07

    RSS фийдът ми от тоя тулбар не работи, както бих искал или както съм свикнал. Не твърдя, че това непременно е от тулбара на wibiya, може да е и поради моето невежество… но нали все пак в тези коментари работим по тулбара!!? Според вас RSS-ът от тулбара нормално ли излиза, защото според мен не е добре така. Можете ли да ми дадете акъл, или да ми помогнете да го нормализирам срещу заплащане?

    17

    Тодор Христов 21.07.09 в 01:07

    RSS абонаментът излиза перфектно при мен. Показва се частичен при натискане на бутона с иконката, но в четец (Google Reader) е пълен.

    18

    Dani 22.07.09 в 22:07

    Аз не харесвам този табулар, виждам го напоследък в определени блогове. Бутоните за социални мрежи ми харесват повече. Според мен табулара отвлича вниманието от основния текст (ако мога така да се изразя).

    19

    Тодор Христов 22.07.09 в 22:07

    Тулбарът много лесно се скрива с едно натискане на мишката на най-дясното бутонче.

    Идеята на тулбара не е само да се споделят статии в социалните мрежи. Има и много други функции, а любопитно е какви още неща ще бъдат поставени от Wibiya.com (поне така казват).

    20

    bgkulinar 24.07.09 в 18:07

    Поредният крадец на поведение на потребителя. Но нека се запишат повече БГ блогове, та да им разбием представите за интернет поведение.

    21

    Biser 05.08.09 в 16:08

    И аз използвам туулбара от около 2 седмици и съм доста доволен. Функционалността му е добра и не толкова натрапчива, лесно се скрива и важното е, че лесно може да се приспособи към различен дизайн, така че да изглежда като естествена част от сайта. Хубаво се отрасзява и задължителното представяне на туулбара при свързване на нов IP адрес към страницата. Така част от случайно попадналите чуденци могат да бъдат привлечени към съдържанието, тъй като лесно се забелязва опцията за превод на страницата. Впечатленията ми засега са изцяло положителни.

    П.С. “Късметчето” при мен е от цялото съдържание и в никакъв случай не се ограничава до последните десетина поста. ;)

    22

    Календеров 06.08.09 в 00:08

    Излезе българската версия на тулбара, можеш да си я ъпдейтнеш! Иначе аз съм много доволен от него и не мисля да го махам скоро.

    23

    velqn 09.08.09 в 22:08

    И аз го забодох, изглежда ми много смислен вариант за unclutter на страничната лента и въобще на блога…

    Аз също пробвах тулбара на GFC, но не ме израдва. Надявам се, че ще включат скоро и GFC както и опция за share през други социални мрежи (примерно локални за държавите).

    Харно е.

    24

    johndaddy332 09.09.09 в 21:09

    И аз го бях сложил в началото на сайта ни, но някак си много ми се натрапваше. Иначе пък е мн добро решение особено за социалните мрежи, а и от статистиката виждам че на Вас ви е свършил добра работа. Както казвате обаче още не сме свикнали със общуването в социалните мрежи!

    25

    Неда 23.11.09 в 20:11

    Много добро решение!

    26

    Аги 15.12.09 в 13:12

    Само wibiya ли имат такъв фиксиран бар? Кои са другите такива? Тези които са като фиксирано меню и с фейсбук и туитър бутон?

    27

    Zaya 03.09.10 в 00:09

    Има функиционалност :) Аз използвам тулбара, дето ми е от инсталацията на bsplayer (майтапче) :)

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.