Корпоративните блогове в Европа и у нас

Днес прочетох един материал за корпоративните блогове в Investor.bg. Материалът бе преведен от английски език от bbj.hu.

В материала става дума за корпоративните блогове по света и в Европа, както и има кратък коментар за корпоративните блогове в Унгария (или по-скоро за тяхната липса).

Унгарското издание цитира изследване за корпоративните блогове, проведено от Lewis PR. Според изследването сред 300 компании от 11 държави, някои от изводите са:

 • 14% от компаниите в САЩ имат корпоративен блог.
 • 5,5% от компаниите в Азия имат корпоративен блог.
 • Едва 2,5% от компаниите в Европа имат корпоративен блог.

Изследването очевидно не е представително и самите му автори признават това, тъй като болшинството от компаниите, включени в него са били от сектора на информационните технологии и медиите. Както казват от Lewis PR, процентите вероятно са много по-ниски.

От известно време ми прави впечатление как в България усилено се говори за корпоративни блогове. Колко били полезни, колко били важни, как били съществена част от интегрираните маркетингови комуникации на всяка по-голяма фирма.

По темата се беседва тук-там в българския Интернет, пускат се статии в пресата и електронните издания, а в София бе организирана среща-дискусия в края на 2006г., на която особено внимание се отдели на корпоративните блогове.

Нямам идея дали смятате да развивате корпоративен (фирмен) блог или не в близко бъдеще, но освен цифрите за наличнето на корпоративни блогове в Европа, ето и мнението на Марк Ван дер Волф, криейтив директор на Lewis PR и ръководител на изследването:

Компаниите по света все още не създават корпоративни блогове, защото не са им ясни ползите, разходите и приложенията от тази дейност, отнесени към бизнеса им.

Предпазливостта им е оправдана, защото както показва изследването, да имаш корпоративен блог не е за всеки. И въпреки това, при подходящите обстоятелства и правилен подход, един корпоративен блог може да допринесе много за постигане на бизнес целите на една компания.

Имам навика да следя това-онова в Интернет и до този момент знам за няколко български корпоративни блога. От наблюденията ми до момента си правя няколко извода:

 • Да създадеш приличен корпоративен блог в България е много по-трудно, отколкото звучи на теория.
 • Да имаш корпоративен блог не означава само да докараш нещата до сглобяване на софтуера и дизайна. Да беше толкова лесно…
 • Да имаш корпоративен блог изисква преди всичко да имаш качествени продукти, които да вълнуват хората.
 • Да блогваш корпоративно изисква определено ниво на компетентност и интернет култура.

Според мен има и други важни неща, но за тях може би ще стане дума в друг материал.

А всички вие, които тук-там чувате понятието “корпоративен блог” или “фирмен блог” – отчетете тези моменти, ако планирате да създавате корпоративен блог – мисля, че ще ви бъдат от полза.

8 thoughts on “Корпоративните блогове в Европа и у нас

 1. Фирмата, за която работя има корпоративен блог, но не мога да кажа, че е перфектен. Но все пак има и пишем там сравнително често.

 2. Целите…
  – излизане на предни позиции за повече ключови думи в търсачките
  – запознаване потенциалните ни клиенти с работата ни и евентуалното им привличане като клиенти

  Това са двете главни цели. А дали ги постигаме – да, в някаква степен, все пак блога е сравнително нов и не се позиционира достатъчно добре в Google все още.

 3. От чисто любопитство само, ако е възможно (и удобно) да получа едно URL да погледна блога? Просто ми стана интересно.

  Е-мейлът ми е todor маймунско а novavizia.com.

 4. Темета ви е много интересна. Аз съм студентка втори курс, връзки с обществеността и в момента правя проект за корпоративните блогове по време на криза. Ако имате информация, моля да ме насочите.

Comments are closed.