RSS Дандания

rss абонати данданияВ блогосферата нещата трябва да са динамични! Нещо трябва да се случва, а ако то не се случва, крайно време е сами да си го направим. Ето защо, анонсирам предстоящото блог състезание “RSS Дандания” по увеличаване на RSS абонатната база на няколко български блога.

Обърнах се към група от водещи български блогъри, чиито блогове са с възможно най-висока численост на RSS абонатите (по Feedburner) и ги поканих да се включат в предстоящата RSS Дандания. Всички те потвърдиха и ще се състезават помежду си индивидуално, както и (обърнете внимание) отборно, при следните правила:

 • Индивидуално състезание за званието “RSS Нинджа” – в него ще спечели блогърът с най-много привлечени RSS абонати, като абсолютно число.
 • Отборно състезание за званието “RSS Юнаци” – в него ще спечели отборът от блогъри-юнаци, регистрирали най-голям прираст в общата RSS абонатна база на всички блогове в отбора като абсолютно число.
 • Ще бъде присъдено и почетното звание “RSS Боец” – на блогъра, който направи най-голям процент увеличение на RSS абонатите си.
 • Правилата на “RSS Дандания” са, че няма правила. Всички методи за привличане на възможно най-голям брой RSS абонати са позволени, с изключение на един – мамене. За целта, блогърите ще трябва да се подпишат под “Декларация срещу RSS маменето”, която прилагам по-долу.
 • Засичане на резултатите – по брояча на Feedburner.
 • Продължителност на RSS данданията – 1 месец, считано от старта на състезанието.

И така… кои са участниците в “RSS Дандания”? Представям ви ги по азбучен ред:

Белчо Христов – BelchoHristov.com

Белчо Христов фитнесБелчо Христов е млада блог-звезда, навлизаща мощно в блогосферата чрез своя личен блог за фитнес.

Белчо Христов е лицензиран персонален треньор по фитнес и диетолог. Развива активна дейност с голямо разнообразие от фитнес услуги. Притежава собствено фитнес студио за персонални тренировки, занимава се с изготвянето на хранителни планове и фитнес програми.

Отделно от това, от скоро Белчо Христов е и диетологът на веригата ресторанти Happy, консултант е към различни центрове за красота. Вземал е участие в телевизионни предавания по въпросите на фитнеса и храненето, като например “Искрено и лично” по БТВ, в дълга поредица по МСАТ, победител е в “Туистър” в GTV (срещу Елза Парини), гост е с материали и интервюта в печатни медии и др.

Само за осем месеца блог-дейност, Белчо Христов надхвърли 300 RSS абоната и се радва на добър за възрастта на блога си трафик. Това е и причината да попадне в списъка с поканените в “RSS Дандания”.

Със своя тематичен блог, Белчо Христов ще бъде интересен участник в RSS състезанието. Аудиторията му е специфична, ще видим как Белчо планира да я привлече на своя страна.

Веселин Николов – Dzver.com/blog

веселин николов dzverВеселин Николов, с псевдоним Dzver, е известен български блогър, както и уебмастър, който стои в основата на успехите на платформата за електронна търговия 911.bg.

Веселин Николов пише в блога си на разнообразни теми, които варират от политически и обществени до технологични, екологични и туристически. Отделно от това, той не пропуска да пише и за шах.

Веселин Николов е създател на сайта за проследяване на статистиката на блогове (като например Technorati показатели, Feedburner и др.) и тяхното класиране TopBlogLog.com. Освен това, той е редактор в DMOZ и отговаря за блоговете там.

Предвид на всичко това, Веселин Николов е без съмнение много сериозен конкурент в “RSS Дандания” и ще бъде много интересно да се наблюдава каква тактика ще избере самият той, за да привлече на своя страна по-голям брой RSS абонати.

Георги Ангелов – Ikonomika.org

георги ангелов икономикаГеорги Ангелов е създател на блога за икономика Ikonomika.org – популярен и често обновяван блог на професионални икономически теми.

Георги Ангелов е старши икономист в Институт “Отворено общество”. Освен това, той е и член на управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация, на Американската икономическа асоциация, както и на Българско дружество “Фридрих Хайек”. Той е чест гост на телевизионни предавания, участва активно в медиите със статии и анализи.

Въпреки, че е икономист, темата за блоговете съвсем не е чужда на Георги Ангелов и той притежава добър стратегически поглед в блогването, както и технически блог умения. Ще бъде много интересно да се види как точно Георги ще съумее да повлияе на своите многобройни читатели в надпреварата “RSS Дандания”, за да ги привлече на своя страна и спечели като RSS абонати.

Огнян Младенов – Oggin.net

Огнян Младенов, с интернет псевдоним “Oggin”, е съорганизатор на “RSS Дандания” и работи по въпросите на оптимизацията за търсачки, интернет рекламата и др. интернет дейности. Популярен блогър, прочут не само заради слуха за фалита на ПИБ.

Блогът на Огнян Младенов, с който ще участва в “RSS Дандания”, е специализиран в проблемите на SEO и е посещавано място от оптимизаторите в България. В този блог често се водят оживени дискусии на различни професионални теми, свързани с оптимизацията за търсачки, а така също и присъстват известен брой лични теми около живота на Огнян Младенов.

Важно е да се отбележат и още три неща за Огнян Младенов. Той е водач в блог-ранглистата по Technorati (при това с огромна разлика), както и е съорганизатор на нашумялото състезание за “Купата на Яицазимитпо лъгуг“. Основател е и на IT социалната мрежа Dao.bg.

Всичко това прави Огнян Младенов опасен RSS състезател, с опит и стратегически поглед в уеб-битките. По принцип, добрите SEO тактики дават успех в дългосрочен план, ще е интересно да се види как Огнян ще разгърне стратегията си в това кратко като времетраене състезание.

Петър Стойков – Kaka-Cuuka.com

петър стойков кака сийкаПетър Стойков, широко известен в блогосферата и отвъд нея с псевдонима “Longanlon”, е блогърът зад блога за анализ и безпощадна критика на обществото Kaka-Cuuka.com.

Каквото и да се каже за Петър Стойков, опасявам се, че ще е малко. Преди време му бях задал цели 20 въпроса, в които той даде информация за себе си и блога си, но отговорите на въпросите ми далеч не изчерпват темата.

Петър Стойков е човек с разнообразни интереси – акваристика, антична и средновековна европейска история, кино и японска анимация, екзотични животни, всякаква друга история. Характерно за него също е, че проявява сериозен интерес към слаби, за предпочитане атлетични жени с равномерен тен. Тренира усилено фитнес.

Добре е да се отбележи, че Петър Стойков е и първият професионален блогър, с подписан договор за блогване с MyKinda (преди блог-мрежата да фалира, за което той наистина няма вина). Самият той твърди за себе си, че е безочлив продажник, в което няма нищо лошо разбира се, стига да е в рамките на закона.

В блога на Петър Стойков винаги има оживени дискусии по различни обществени теми и вероятно това е блогърът с най-много коментари от читатели в България. Това прави Петър опасен конкурент в “RSS Дандания” и ще бъде интересно да се наблюдава по какъв начин той ще съумее да се възползва от лоялните си читатели и широката си партньорска мрежа, за да привлече нови RSS абонати.

Тодор Христов – NovaVizia.com

Тодор Христов блогТодор Христов съм аз, скромният домакин на “RSS Дандания” и ще се състезавам с блога за мениджмънт, бизнес и професионално развитие NovaVizia.com.

В блогосферата съм от началото на 2007г. и за краткия си престой в нея успях да постигна някакви блог-резултати. Пиша активно, създавам ежедневно ново съдържание и въпреки, че сърцето ми наскоро бе разбито, нямам намерение да се отказвам да върша това, с което съм се захванал.

От известно време насам се чудя дали да затворя блога за блогове Alabala.org, който поддържам, или пък да увелича рязко броя на материалите, които публикувам в него. 😈

Повече за мен можете да прочетете във фирмения ми блог, например.

Декларация срещу маменето

Идва ред на “Декларацията срещу маменето”, която всеки блогър, който ще участва в “RSS Дандания” трябва да подпише. Както разбрахте по-горе, в състезанието няма правила (е не че няма съвсем никакви), т.е. позволени са всякакви методи за увеличаване на RSS абонатната база, но без мамене, т.е. манипулиране на брояча на Feedburner.

Почти ненужно е да обяснявам защо маменето е лошо нещо, но ето все пак защо. “RSS Дандания” е състезание, в което целта е участниците в него да увеличат абонатите си чрез съзнателни действия, чрез професионален подход към процеса на привличане на RSS абонати. “RSS Дандания” не е някакво самоцелно мерене на сили и идеята е да бъде забавно и полезно преживяване както за участниците, така и за всички останали блогъри, които ще го следят и извличат изводи.

И така… следва текста на “Декларация срещу маменето”:

Декларирам, че ще взема участие в “RSS Дандания” при описаните в този пост правила, без да мамя и манипулирам брояча на Feedburner. Да правя това (добавено час по-късно, за всеки случай: “и да подтиквам други хора да правят това”) ще е неуважение към останалите участници, към моите собствени блог-читатели и най-вече към мен самия.

Ако все пак се изкуша, измамя колегите си-блогъри и дори ако само аз си знам за това, нека Google ме накаже, като деиндексира страниците ми завинаги и понижи PR-а ми до 0, нека читателите ми престанат да влизат в блога ми, блогърите спрат да ме линкват и нека се покрия с вечен блог-позор.

С коментар в този пост с текст “Да, по дяволите, приемам!” се подписвам собственоръчно под “Декларацията срещу мамене”.

И нека вдигнем малко RSS дандания!

Отборната надпревара

За да се извърши справедливо разпределение на играчите за отборната RSS надпревара, прилагам груби данни за посещаемостта на всички шест блога, които ще се състезават, с трафик информация към днешна дата (лято е, при някои от блоговете сезонността се отразява, но това е положението):

 • BelchoHristov.com – 700 посещения дневно (по Google Analytics)
 • Dzver.com/blog – 500 посещения дневно (по Tyxo)
 • Ikonomika.org – 600 посещения дневно (по Tyxo)
 • Oggin.net – 700 посещения дневно (по Tyxo)
 • Kaka-Cuuka.com – 1100 посещения дневно (по Sitemeter)
 • NovaVizia.com – 2100 посещения дневно (по Google Analytics)

Не знам дали останалите участници ще се съгласят и уважат предложението ми като домакин на “RSS Дандания”, но аз предлагам в отборното състезание да се определят два отбора, както следва:

 • BelchoHristov.com и NovaVizia.com – общо с 2800 дневни посещения и 1840 RSS абоната в момента.
 • Dzver.com/blog, Ikonomika.org, Oggin.net и Kaka-Cuuka.com – общо с 2900 дневни посещения и 1200 RSS абоната в момента.

Предложението ми е продиктувано от гледна точка на равното разпределение на посетителите в двата отбора (да има някаква обща основа), както и от факта, че Белчо Христов няма никакви технически умения в блоговете, за разлика от всички останали участници, а предполагам, че такива ще са му нужни за реализиране на някои от идеите му в състезанието. Ако има нужда от техническа помощ, аз най-вероятно ще мога да му я осигуря най-бързо, въпреки, че в индивидуалното състезание той ще ми бъде конкурент.

Предполагам, че не е тайна за никого, че двамата с Белчо Христов сме в родствена връзка (братя), но при условие, че сме хора, които държат на репутацията си и са се подписали с “Да, по дяволите, подписвам се!” под “Декларацията срещу мамене”, надявам се че останалите участници няма да имат нищо против това.

Осъзнавам, че с предложението си за подобно разпределение ще се изправя срещу могъщ отбор в отборната надпревара, защото 4 популярни и разнообразни като тематика блога са сериозен и непредсказуем отборен съперник, лично за мен, но какво пък – най-малкото ще бъде интересно и мотивиращо за участие.

Все пак, ако някой има нещо против или има съображения, моля нека го каже, за да го обсъдим, по всяко време преди старта на състезанието.

И така… да започваме?

rss човечеПредлагам във вторник, 15 Юли 2008г., след 13,00 някъде, когато Feedburner покаже актуализираните данни за Понеделник, да стартираме, като засечем броячите.

Край на “RSS Дандания” – 14 Август 2008г., след 13-14,00 часа, живот и здраве, когато Feedburner ще покаже данните за предходния ден. Това ще са и крайните данни, по които да се смята кой как се е справил.

Имате ли някакви въпроси? (и не забравяйте да се подпишете под тази статия за “декларацията срещу манене”!)

P.S. Коментари от други блогъри, както и от всякакви хора са повече от добре дошли. Ще бъда благодарен (и ще линкна от специални постове) всички блогове, сайтове и социални мрежи, които по някакъв начин популяризират първата българска “RSS Дандания”.

P.S. 2 А ако “RSS Дандания” привлече вниманието на достатъчен брой български блогъри, които имат желание да премерят сили с колегите си и най-вече искат да увеличат броя на RSS абонатите си в една добронамерена, забавна и приятелска надпревара, няма никакъв проблем при определен регламент в близко бъдеще да се организират и нови дандании, с участие и на други български блогъри.

86 thoughts on “RSS Дандания

 1. Pingback: Feedburner hack

Comments are closed.