Wibiya.com: Интерактивни блог възможности

Wibiya.com Интерактивен тулбарОт днес тествам нов тулбар в блога за мениджмънт и бизнес NovaVizia.com – тулбарът на Wibiya.com. Ако днес или в близките дни влезете в NovaVizia.com, ще видите тулбара в действие, в долната част на екрана.

Wibiya.com дава на блогърите разнообразни и интерактивни възможности, без да се изискват каквито и да е било програмистки умения. Инсталацията на тулбара на Wibiya.com става за 1-2 минути, а услугата е безплатна.

Какви са по-конкретно възможностите на тулбара на Wibiya.com:

 • Вградена търсачка. Може да търси в самия блог (това е по-добрата функция) или в Google (имайте предвид, че става дума за Google.com, не Google.bg).
 • Брандиране на тулбара с личен фавикон 16×16 пиксела (по желание).
 • Автоматичен преводач на съдържанието на 11 чужди езика, сред които английски, руски, китайски, японси, немски, френски, италиански и др.
 • Бърз достъп до последните 10 статии в блога с натискане на бутон (извлича RSS емисията на блога с последните 10 блог поста и снимка към всеки един от тях) – полезна функция, която замества изискващия място във всеки сайдбар Widget за т.нар. Recent Posts (Последни постове).
 • Бутонче тип “Късметче” за показване на произволен (случаен) пост (по мои наблюдения показва измежду последните 10 блог поста).
 • Иконка за абонамент за RSS емисията на блога – хубав момент, доколкото може да насърчи някой и друг читател да стане RSS абонат с четец.
 • Бутон за бързо споделяне на блог статия в социални мрежи като Facebook, Twitter, Delicious, Stumble Upon, Digg, FriendFeed, MySpace и др.
 • Вградена Facebook Connect опция и създаване на Facebook общност около блога, с възможност за обмен на съобщения между членовете на общността и актуализиране на личния Facebook статус.
 • Бутон за споделяне на блог статии в Twitter и бърз достъп до Twitter акаунт и Twitter Search.
 • Опция за Blog Notification – съобщение, което излиза долу вдясно на екрана на всеки посетител на блога с инсталиран тулбар на Wibiya.com. Съобщенията могат да се сменят, кирилицата се поддържа без проблеми. Интересното е, че може да се постави линк в това съобщение – рекламен, линк към RSS емисия или произволна уеб страница.
 • Най-вдясно – опция за скриване на тулбара. Традиционно той е разположен по цялата дължина на екрана, долу във всяка страница, но чрез бутончето за скриване целият хоризонтален тулбар се трансформира в малка дискретна лента долу вдясно на екрана.
 • Достъп до Flickr албуми.
 • Игри (над 12 500 вида, които могат да увеличат престоя на потребителите в сайта).

Тулбарът на Wibiya.com се инсталира лесно – малък код се поставя преди затварящия body таг. За да получите достъп до вашия персонален код обаче трябва да кандидатствате в сайта Wibiya.com, тъй като в момента те са в затворена бета версия. Аз го направих, като очаквах да получа одобрение неизвестно кога в бъдещето, но ми активираха акаунта след няма и 1 час.

Това, което прочетох за Wibiya.com ме кара да се надявам, че тулбарът ще търпи развитие. Разработчиците твърдят, че работят паралелно по различни нововъведения, като надеждата ми е едно от тях да е интеграция на Google Friend Connect. Това би било далеч по-добрия вариант, вместо неособено ефикасния (и малко недодялан) самостоятелен Social Bar на Google Friend Connect, за който писах преди време и който тествах около месец в NovaVizia.com.

Тулбарът на Wibiya.com е достъпен за инсталиране в обширна цветова гама (според цветовете на всеки блог и вкусовете на всеки блогър), а различните бутони могат да се поставят или премахват от толбара по избор.

Нещо много интересно – в административния панел на Wibiya.com всеки може да разглежда подробна статистика – колко допълнителни страници са разгледани с помощта на тулбара, колко души са се абонирали с RSS през тулбара, колко са преведените страници през тулбара, броя на търсенията, обмена на информация във Facebook общността към блога и др.

Планирам да експериментирам известно време с тулбара на Wibiya.com, като се надявам да донесе ползи на блога ми под формата на по-интегрирана комуникация с читатели, засилено споделяне на статии в социалните мрежи и др. Ще следя с интерес и новостите, които екипът на Wibiya.com ще пуска в бъдеще.

Ето още един път линк към тулбара на Wibiya.com. Ако имате някакви наблюдения или дори първоначални впечатления за този тулбар, можете да ги споделите по-долу в коментарите.

30 thoughts on “Wibiya.com: Интерактивни блог възможности

 1. на пръв поглед – изключително дразнещ. отгоре тулбар, отдолу тулбар, мърдащи рекламки в дясно… то за четене останаха 10 см. от Нова визия…

  на втори поглед – полезен, с много функции… но хората, особено редовните посетители, са в сайта за да четат съдържанието, не да цъкат тук и там из усложнен интерфейс

  тва е моето мнение като обикновен юзър де

 2. Също както Петър мисля, че е един излишен елемент, който затормозява четенето и привлича вниманието далеч от съдържанието.

  Като блогър оценявам функционалността на този панел, но като обикновен посетител, търсещ нова статия за четене, не ми харесва.

 3. @Димитър Цонев – какви са най-общо впечатленията ти от тулбара на Wibiya.com – имаш опит вече 1 месец.

 4. Hi Todor,

  I am truly sorry for confusing Bulgarian with Russian.

  We don’t have a Bulgarian translation but we opened a wiki where people can help us translate the toolbar.

  If you are able to help us translate the words into Bulgarian in the next two days then we would release it with all the other languages.

  Here is the Wiki : http://wibiya.pbworks.com

  By the way what you see know of the Wibiya service is just the tip of the iceberg, there is a lot to wait for.

  Many thanks

 5. Инсталирах го бе! Работи като часовник! Всъщност – да ви се похваля, това ми беше първият инсталиран плъгин в живота. Дори и тулбара да не свърши никаква работа, вече гледам с други очи на блога си и съм ви благодарен!

 6. RSS фийдът ми от тоя тулбар не работи, както бих искал или както съм свикнал. Не твърдя, че това непременно е от тулбара на wibiya, може да е и поради моето невежество… но нали все пак в тези коментари работим по тулбара!!? Според вас RSS-ът от тулбара нормално ли излиза, защото според мен не е добре така. Можете ли да ми дадете акъл, или да ми помогнете да го нормализирам срещу заплащане?

 7. RSS абонаментът излиза перфектно при мен. Показва се частичен при натискане на бутона с иконката, но в четец (Google Reader) е пълен.

 8. Аз не харесвам този табулар, виждам го напоследък в определени блогове. Бутоните за социални мрежи ми харесват повече. Според мен табулара отвлича вниманието от основния текст (ако мога така да се изразя).

 9. Тулбарът много лесно се скрива с едно натискане на мишката на най-дясното бутонче.

  Идеята на тулбара не е само да се споделят статии в социалните мрежи. Има и много други функции, а любопитно е какви още неща ще бъдат поставени от Wibiya.com (поне така казват).

 10. Поредният крадец на поведение на потребителя. Но нека се запишат повече БГ блогове, та да им разбием представите за интернет поведение.

 11. И аз използвам туулбара от около 2 седмици и съм доста доволен. Функционалността му е добра и не толкова натрапчива, лесно се скрива и важното е, че лесно може да се приспособи към различен дизайн, така че да изглежда като естествена част от сайта. Хубаво се отрасзява и задължителното представяне на туулбара при свързване на нов IP адрес към страницата. Така част от случайно попадналите чуденци могат да бъдат привлечени към съдържанието, тъй като лесно се забелязва опцията за превод на страницата. Впечатленията ми засега са изцяло положителни.

  П.С. “Късметчето” при мен е от цялото съдържание и в никакъв случай не се ограничава до последните десетина поста. 😉

 12. Излезе българската версия на тулбара, можеш да си я ъпдейтнеш! Иначе аз съм много доволен от него и не мисля да го махам скоро.

 13. И аз го забодох, изглежда ми много смислен вариант за unclutter на страничната лента и въобще на блога…

  Аз също пробвах тулбара на GFC, но не ме израдва. Надявам се, че ще включат скоро и GFC както и опция за share през други социални мрежи (примерно локални за държавите).

  Харно е.

 14. И аз го бях сложил в началото на сайта ни, но някак си много ми се натрапваше. Иначе пък е мн добро решение особено за социалните мрежи, а и от статистиката виждам че на Вас ви е свършил добра работа. Както казвате обаче още не сме свикнали със общуването в социалните мрежи!

 15. Само wibiya ли имат такъв фиксиран бар? Кои са другите такива? Тези които са като фиксирано меню и с фейсбук и туитър бутон?

 16. Има функиционалност 🙂 Аз използвам тулбара, дето ми е от инсталацията на bsplayer (майтапче) 🙂

 17. Мисля да го пробвам! Само да попитам възможно ли е да го сложа на WordPress блог с плъгин woocommerce? С една дума е онлайн магазин… Благодаря

Comments are closed.