Пръв сред SEO аматьорите, последен сред SEO специалистите (SEO Конференция 2009)

seo конференция микроблог twitter facebook

Поради времето, необходимо за връщане от интересната SEO Конференция 2009, както и поради времето, нужно ми за адаптация след 1000км. път в отвратително неудобните автобуси на Биомед (тези хора да има едно хубаво, ще се опитат да съберат 1000 човека в едно превозно средство), цял ден присъствие на конференцията (от 08 до 18,00), интензивно микроблогване от мястото на събитието през Twitter, Facebook, Delicious и експерименталния ми блог, заснемане на над 45 снимки и 7 видео клипа, и най-вече тежка вечеря с много ядене и пиене, и всичко това само за около 24 часа, едва сега успявам да напиша моите подробни впечатления от събитието на годината за всички, които проявяват интерес към SEO у нас.

Моите впечатления от SEO Конференцията в резюме

Чудесно организирано и замислено събитие, безплатно за всички участващи (следващият път може да се вземе малка такса, според мен), с разнообразна конферентна програма (като тематика) и интересна двучасова сесия с въпроси и отговори към края на събитието.

Лично аз съм изключително удовлетворен от посещението си на конференцията. Като пръв сред SEO аматьорите и последен сред SEO специалистите (т.е., като човек, който няма специални познания и не работи в тази сфера професионално, но пък има някаква представа как да си класира статиите от блоговете възможно “по-нагоре” в Google), за мен бе радващо да изслушам всички лектори, да си направя някои изводи за моето справяне със SEO предизвикателствата, да затвърдя някои мои емпирични впечатления и най-вече – да се запозная с много хора, повечето от които “познавам” задочно от 1-2-3 години, но никога не съм срещал на живо.

Огнян Младенов от SEOM.bg бе очевидно вложил много усилия и енергия в организирането на всичко. SEO Конференция 2009 бе посетена по данни на организаторите от около 300 души (в различни периоди от време – някои участваха целия ден, някои предиобяд, други следобед), както и следена от 100-150 души онлайн. Това са сериозни и ангажиращи цифри за България, и на фона на това за мен бе приятна изненада да констатирам, че всичко около организацията бе на много високо ниво.

На път за SEO Конференцията

Моето пътуване към SEO Конференцията започна 10-11 часа преди началото й, когато в 00,00ч. на 10 Април 2009 се качих на автобус на Биомед и тръгнах от Варна за София. Стори ми се още по-тясно от всеки друг път, седалките бяха буквално набити една в друга, и като цяло пътувах некомфортно. Но пък не исках да пътувам с новата придобивка Nissan Primera, тъй като нямаше как да поспя през нощта.

SEO Конференция Александър Невски

Пристигнах в София към 6 сутринта, и тръгнах да обикалям с куфара да търся място, където да изпия едно кафе. Оказа се, че освен на Централна гара, другаде кафе е трудно да намериш по това време, и се поразходих пеша чак до “Александър Невски” (колко километра са това?)

Най-накрая, все пак намерих едно място, което тъкмо отваряше, и се поосвежих малко, с кафенце и вода.

SEO Конференция кафе минерална вода

Вече освежен, поех към Интер Експо Център в едно такси (по Цариградско Шосе, близо до летището) и в 8 часа без нещо бях пред вратите на конференцията. Отпред нямаше никой, все още, но хората тепърва щяха да започнат да пристигат…

SEO Конференция Интер Експо Център

Преди началото на SEO Конференцията

Малко по-късно в кафенето на Интер Експо Център направих първото си запознанство. Разпозна ме и ми се обади Михаил Братов, уеб дизайнер, с когото се знаем от Facebook. Поговорихме си накратко, после отново се видяхме с него 1-2 пъти в залата и извън нея.

След това се качих в залата, а там организаторите вече бяха започнали да се организират. 😉 Димитър Николов от Креативен.ком бе вече там, и на двамата с него ни възложиха важна задача – да застанем на единия вход и да следим дали всички, които влизат в залата имат баджове, т.е. са преминали регистрация пред входа. Станах нещо като длъжностно лице. 🙂

Ето как започна всичко с регистрацията (видео):

А ето и първите снимки, които направих в залата и пред нея:

SEO Конференция Тодор Христов Огнян Младенов
Огнян Младенов от SEOM.bg (вдясно) и аз.

Огнян изглеждаше добре, но той си знае какво му е коствало всичко до последния момент, от гледна точка на организация. Пред мен сподели, че не е мигнал предната нощ.

После се заснех за спомен с Димитър Николов от Креативен.ком, с когото се запознавам на живо за първи път, също:

SEO Конференция Тодор Христов Димитър Николов
Димитър Николов от Креативен.ком (вляво) и аз.

Междувременно, организаторите подреждаха масата за регистрация:

SEO Конференция Огнян Младенов Георги Георгиев
Огнян Младенов (най-вляво) и Георги Георгиев от IzgodnoBg.com (най-вдясно).

SEO Конференция 2009 Пламен Томов БГ Кулинар
Пламен Томов, известен и като БГ Кулинар.

На входа някой вече бе залепил програмата на SEO Конференцията:

seo конференция програма

По програма, темите бяха разнообразни – както встъпление в SEO, така и SEO за блогъри, SEO ефективност, стратегии и тактики за SEO, SEO за електронни магазини, PPC, SEM…

Междувременно, започнаха да прииждат най-нетърпеливите участници, и да се регистрират:

SEO Конференция Регистрация

Аз пък се запознавах с нови и нови хора, както и се видях със стари познати:

SEO Конференция Пламен Томов Тодор Христов Атанас Янев Иво Станков
От ляво на дясно: Пламен Томов от БГ Кулинар, аз, Атанас Янев и Иво Станков от Креативити Дизайн Студио (последните двама поддържат и блога за уебмастъри Devstorming.com).

SEO Конференция 2009 Димитър Николов Жанет Найденова Тодор Христов Мартин Попов
От ляво на дясно: Димитър Николов (Креативен.ком), Жанет Найденова (JNN Consult), аз и Мартин Попов от Interactive Share.

SEO Конференция Тодор Христов Петър Маринов
Аз и Петър Маринов от хостинг фирмата INBG.eu (в която хоствам всички блогове вече 2 години и нещо).

Междувременно, залата бе почти пълна за откриването, а на моя специално запазен стол на втория ред (трогнат съм от жеста, благодаря на Огнян Младенов) открих комплект материали – рекламна тениска от SEO Конференцията и други неща:

SEO Конференция VIP гости

Първите два реда в залата бяха запазени за т.нар. VIP гости. Известна част от тях бяха заплатили за своите места, други бяха поканени от организаторите, с персонални покани. Един от VIP гостите например бе Любомир Русанов от хостинг фирмата Superhosting.bg – спонсори на SEO Конференцията. Друг бе Пламен Русев от Desing.bg, оказал важно съдействие на организаторите за залата за провеждане на събитието.

SEO Конференция Любомир Русанов Пламен Русев
Вляво – Любомир Русанов (Superhosting.bg). Вдясно – Пламен Русев (Design.bg).

Точно пред мен, на първия ред, имаше и трима представители на друг спонсор на събитието – електронният магазин за лаптопи Laptop.bg:

SEO Конференция Laptop.bg

А вляво до мен седяха Николай Бачийски от WordPress и Веселин Николов – Дзвер, от 911.бг.

SEO Конференция Николай Бачийски Веселин Николов
В зелено – Николай Бачийски, до него – Веселин Николов (Дзвер).

Точно преди да се открие SEO Конференцията, се запознах с Мартин Линков от Favit и с Манол Трендафилов, който прави Izbrano.net. На вратата се поздравих със Силвина Фурнаджиева, дано не греша, но мисля, че е тя (не ни остана време да се запознаем).

След това бе даден старта на събитието.

Презентациите на SEO Конференция 2009

Откриване:

Първата презентация в SEO Конференцията бе от Пламен Томов, със заглавие “какво е SEO?”. Заснех малък откъс от неговото изложение:

Пламен Томов е много опитен оптимизатор. Той владее няколко много посещавани сайта, както на български, така и на английски език – кулинарни, за недвижими имоти и др. Отделно имам чувството, че притежава и още поне 100 домейна, защото нерядко го засичам да продава някои от тях в Webmasterbg.org.

Презентацията на Пламен Томов бе насочена за хората, които не са добре запознати със SEO (в залата имаше и такива хора, със сигурност). Пламен очерта какво е SEO, кои са основните моменти в тази област, най-важните неща.

После Огнян Младенов презентира с темата “SEO за блогъри”:

Огнян има богат опит в блоговете, експериментира постоянно, използва различни блог-платформи (WordPress, Typepad, Blogger, Lifestream), има профили вероятно в над 200-300 социални мрежи (английски, руски, български и всякакви други), много е активен във Facebook напоследък. Той е човекът, който спечели последното SEO състезание “Avtorentacar“.

Междувременно аз пусках активно микро-наброски в акаунтите си Twitter и Facebook, а всички заснети снимки качвах веднага през е-мейл към личния ми и засега – експериментален блог в Posterous.com. Доколкото успявах да видя, микроблогваха Мартин Линков, Димитър Николов и Крис Георгиев от Web Gravity, с когото също се запознах, макар и за много кратко на стълбите, когато SEO Конференцията бе приключила и всички си тръгваха.

В една от първите паузи между презентациите думата бе дадена за кратко на Пламен Русев от Design.bg, за да анонсира ново събитие – Webit.bg, в рамките на което през есента има възможност за нови дискусии на тема SEO:

Пламен Русев Design.bg

После последваха презентации на други лектори-оптимизатори – Станислав Димитров от Icygen, Мартин Попов, Лили Грозева, Георги Георгиев и Мартин Христов. Всички те говориха по различни теми – ефективност в SEO, предимства и недостатъци на Pay per Click рекламата срещу SEO, SEM за бизнес сайтове, SEO за електронни магазини, стратегии и тактики за линк билдинг.

Ето всички видео клипове, които успях да заснема:

Не успях да заснема откъс от презентацията на Георги Георгиев, но пък снимка съумях да му направя 🙂 :

SEO Конференция Георги Георгиев
Георги Георгиев от IzgodnoBg.com.

Георги Георгиев е публикувал пълният текст на своята презентация – “SEO за електронни магазини (SEO конференция 2009)”. Сложил е презентацията си и в Slideshare.net:

Най-накрая, конференцията приключи с двучасова сесия “Въпроси и отговори”. Всички лектори седнаха на една дълга маса с лице срещу аудиторията и отговаряха на най-различни SEO въпроси.

SEO Конференция Въпроси отговори
От ляво на дясно: Огнян Младенов, Лили Грозева, Мартин Попов, Пламен Томов, Мартин Христов, Георги Георгиев, Станислав Димитров.

Атанас Мишев е поставил пълен запис на тези два часа в 10 отделни видео клипа в новия си блог TechJump.org, аз ги поставих и при мен в NovaVizia.com в по-голям размер, а по-долу ще видите един кратък клип от тази сесия, заснет с моята камера:

На SEO Конференцията се видях в различни периоди от време с много други хора, като например:

SEO Конференция Димитър Димитров
Димитър Димитров от електронния магазин за лаптопи и друг хардуер Ardes.bg. Димитър бе дошъл със самолет за конференцията, а после цяла вечер седяхме заедно на една маса в ресторанта след събитието. От Ardes.bg си купих Asus-а, с който работих целия ден на конференцията.

SEO Конференция Николай Стоянов Тодор Христов Ивайло Иванов
От ляво на дясно: оптимизаторът Николай Стоянов (Lilacor), аз и дизайнерът Иво Иванов.

Запознах се още с:

В ресторанта, след SEO Конференцията

SEO Конференция Ресторант Парти

SEO Конференцията продължи в ресторант “Парти”. Варненската група, в състав Димитър Димитров, Атанас Янев, Иво Станков и аз, придружени от Майк Рам, се позиционирахме на масата в дъното (за да виждаме най-добре).

Получиха се интересни разговори – както за SEO, коментари за беседите и лекторите и споделяне на личен опит, така и засягане на други теми (с напредване на вечерта), като например глобалното затопляне, изчерпването на ресурсите на планетата, банкрутите на Доналд Тръмп и др. От време на време при нас сядаха Огнян Младенов и Мартин Христов, както и други хора.

Ето част от менюто в ресторанта:

Панирани кашкавалчета пилешки хапки

Следват две снимки на порции, с които бе заредена всяка от масите (става дума за общо 50-60 души), поръчани от Атанас Янев, за негова сметка (държах да го отбележа това) – луканки, филета, пастърми, пържоли…:

Пилешка пържола пържени картофи

Плато мезета

Атанас Янев Иво Станков
Иво Станков (вляво) и Атанас Янев (вдясно) от Креативити Дизайн Студио. И двамата не пушат, Иво даже не пие (друго освен вода). 🙂

SEO Конференция Огнян Младенов Атанас Янев Едуард Димитров Веселин Николов Тодор Христов
От ляво на дясно: Огнян Младенов, Атанас Янев, Едуард Димитров, Веселин Николов – Дзвер, аз. Снимката е от блога на Едуард Димитров, в който има подробно отразяване на конференцията.

Ресторант Парти
Добро парти се получи в ресторант “Парти”

В ресторанта се запознах още с Бикс от Uchenik.com, Кулайс от Predpriemach.com, Гена Воробьов и още доста хора.

Кой още писа за SEO Конференцията?

Много хора писаха през последните 1-2 дни за SEO Конференцията. Ето кои статии успях да открия и прочета лично аз (може да има и други, не претендирам за изчерпателност):

Предполагам, че ще има и още отзиви тук-там в блогсферата.

За финал… от SEO Конференцията

Тъй като се чувствам последен сред SEO специалистите, няма да давам персонални оценки коя презентация на какво ниво е била.

Но тъй като се чувствам пръв сред пълните SEO аматьори, ще кажа, че SEO Конференция 2009 бе едно много добро събитие, полезно, издържано организационно и се радвам, че успях да намеря време в последния момент и да го посетя.

Post Scriptum

Покрай SEO Конференцията и активността ми в Twitter, за няма и 1 ден съм си увеличил последователите с над 10%. Когато тръгвах за София, бяха около 300. Днес са 339. 🙂 Ето още един път моя акаунт в Twitter, ако искате да се засичаме там.

44 thoughts on “Пръв сред SEO аматьорите, последен сред SEO специалистите (SEO Конференция 2009)

 1. Тъкмо се чудех дали ме позна на вратата. 😉 Прав си, че бях аз и жалко, че не остана повече време за запознанства, даже не успях да дойда в ресторанта впоследствие.
  Чудесна конференция беше и дано наистина да има следващо издание скоро – не само като панел на Webit, а и като самостоятелна проява.

 2. Страхотно представяне на събитието! Почувствах се все едно съм бил там 🙂

 3. Не мога да не отбележа, че на първата снимка с Огнян има доста голяма прилика м/у Вас.

  Браво на Наско Янев за почерпката.

  Не знам дали отговорът за Deep Links от видеото е целият, но аз освен че deep links са хубаво нещо, друго…

 4. Уникален си, както винаги : ) Страхотно представяне на събитието! Както Мишеф написа, все едно съм бил там…

 5. Поразходил си се виждам 🙂 И да не се обадиш – типично по византийски 🙂 Наистина съжалявам, че не успях да се запозная с “варненската група” 🙁

 6. От Гарата до Невски са 2-3 км, но не съм ги засичал точно. Поразходил си се, но по това време няма трафик и се надявам, че ти е било приятно 🙂

  Благодарства на Атанас за почерпката – откровено казано, разбрах в последствие, за това, но беше много мило! Опитах се за малко да мигрирам до вашата маса, за да поздравя всички, тъй като имам положително отношение към Варна и блогърите оттам.

  П.С. Тодоре, помисли си за окончателна смяна на стила с черни тениски върху светли ризи 🙂

 7. Браво, много подробен репортаж от Конференцията, аз май не съм бил много активен и не се запознах с толкова много и интересни хора по време на конференцията.

 8. Мда, Еленко май също пусна 2-3 поста в туитър от конференцията, но мисля, че ти беше най-активния (имаше и мултимедийна част 🙂 ). Благодарности за което 🙂

 9. Ехее, аз си мислех, че съм се запознал с много хора 😀
  Браво за лайв блогинга, даже още на конференцията четох какво пишеш 🙂

 10. Силвина – значи не съм се объркал. 🙂

  Мишев, Преслав, Крис, Cipices – благодаря! 🙂

  Мартин – не сме в роднинска връзка с Огнян. 🙂 Всякакви прилики са случайни.

  Денис – разминали сме се нещо. Ще намерим нов повод – мач на Тича, примерно! 🙂

  Марио – не изглежда зле, нали? 🙂 Нов стил в модата си е, направо… 😉

  Манол – добре, че се обади. Радвам се, че се запознахме, макар и за кратко! 🙂

 11. Имаше такива течения в модата, ама нещо не се наложиха – с повече постоянство ще си откриеш свой бранд 😛

 12. Това е най-дългия пост за конференцията, който прочетох 🙂

  Може да се каже, че ако някой не е бил, определено от тук може да добие 100% представа за евента 🙂

 13. Да ти кажа, струва си, дори и ако не си тясно профилиран специалист и гледаш на това като на място за запознанства.

 14. Ами знаията са сила, винаги ако мога, черпя информация от всичко! Ще ми е интересно и полезно при това! Все пак и аз съм мааааалък блогър, няма връщане назад! 🙂

 15. Тодоре, страхотен преглед на конференцията! Не успях да дойда и сега умирам от яд! :))

 16. Тошко, за съжаление не сме се засекли, за да се запознаем на живо. Но много добра конференция наистина. Жалко, че не бях в кондиция за повече запознанства, в продължение на което и днес пиша болен от леглото си 🙁 🙁

 17. Привет Борил, нищо, не съжалявай, другия път, наали пак ще има подобни събития, надявам се.

  Димитър, жалко, че си болен, но със сигурност ще се видим на друго място.

 18. наистина много добро и пълно отразяване и много полезно за тези които не са присъствали.

  Поздрави

 19. Наистина поздравления за отличното и подробно отразяване на конференцията. За жалост неможах и аз да присъствам това е наистина най-голямото събиране на тематиката SEO в България и наистина се радвам, че има достатъчно кадърни хора да го организират. Гледах лекциите на видео(да вметна само нещо под всякаква критика са сърварите на Кабината за видеата и с много мъки успях да ги гледам). Дано това събитие стане традиция и за напред. Пожелавам успех на организаторите!

 20. Чак сега попаднах на тази страница. Клиповете са хубави, макар и първият с Огнян Младенов да не е добре озвучен. Супер!

 21. Май си минал вече в лагера на професионалистите, щом търсейки инфо за SEO 2010 попаднах на блога ти.

  Има ли вече яснота кога е следващата конференция, защото дочух, че вече се организира?

  И поздрави … Страхотно отразяване на събитието!

 22. Ако имам време ще посетя Интер Експо Център София ще е интерресно

 23. Aз си мислех, че съм се запознал с много хора 😀
  Браво за лайв блогинга, даже още на конференцията четох какво пишеш. Дано това събитие стане традиция и за напред.

Comments are closed.